Kıdem tazminatı - An Overview

İş sözleşmesinin konusu olan işin işçinin hayatına ve sağlığına karşı ciddi tehlike oluşturması,

Yine özelleştirme işlemi sonucu kamuya ait hisselerin devri de işyeri devri olarak değerlendirilemez. Özelleştirmede işyeri aynı tüzel kişilik altında faaliyetini sürdürmekte sadece kamuya ait hisselerin bir kısmı ya da tamamı el değiştirmektedir.

İş hukuku, sanayi devriminden sonra işçilerin haklarının korunmasına yönelik olarak gelişmiş bir hukuk dalıdır. Sanayi devriminden önce de iş hukuku alanında çalışmalar yapılmıştır. Ancak en önemli advertımlar sanayi devriminden sonra atılmaya başlanmıştır.

Davacının bu dosyadaki isticvabında ise zam talebinin karşılanmadığı, ancak bu arada işler azaldığı için işveren tarafından iş sözleşmesinin feshedildiği açıklanmıştır. Davacının sözü edilen beyanında fesih yönünden aleyhine değerlendirilebilecek bir durum mevcut olmayıp işveren tarafından iddia edildiği gibi davacının kendisinin ayrıldığı ya da istifa olgusu tutanaklar veya istifa dilekçesi ile ispatlanamadığından her iki tazminat isteğinin kabulü gerekirken yazılı şekilde isteklerin reddi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir. (Yargıtay nine.HD-2020/7107).

Yukarıda sıralanan haklarınıza yönelik başvurularınızı, adresinden ulaşabileceğiniz Veri Sahibi Başvuru Kıdem tazminatı Formu’nu doldurarak Şirketimize iletebilirsiniz. Talebinizin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvurularınız ücretsiz olarak sonuçlandırılacaktır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre tarafınızdan ücret talep edilebilecektir.

İşçi kendi isteği ile ayrılıyorsa ve erkek ise muvazzaf askerliği nedeniyle iş10 ayrılmak zorunda kalmış olması.

İş yerinden ayrıldıktan sonra haklarınızı kaybetmekten kaçınmanın en kesin yolu, iş hukukuna aşina olan bir hukuk bürosuna başvurmaktır.

Kıdem tazminatına hak kazanmanız için aynı işverene bağlı olarak en az 1 yıl çalışmış olmanız gerekmektedir.

1475 sayılı İş Kanunu’nun kıdem tazminatını düzenleyen 14. maddesine göre işveren tarafından iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık dışındaki nedenlerden dolayı sözleşmesi feshedilen sigortalılara bu hak verilmektedir.

Davalı ise iş sözleşmesinin davacının istifası ile sona erdiğini, emeklilik iradesi de olmadığından tazminat hakkı olmadığını savunmuştur.

• İşçinin işveren tarafından tazminatsız çıkartılması (4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25’inci maddesinin II numaralı bendinde gösterilen ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri nedenlerle),

Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.

Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller nedeniyle işçinin haklı fesih nedenleri şunlardır;

İş kanunu kapsamında çalışan, one yıllık kıdemini dolduran ve iş sözleşmesi kıdem tazminatını hak edecek bir nedenle feshedilen her işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *